Ulf Palmenfelt - månadens författare i mars
BiblioQuiz 41 Nackabor

Alice Staffan Beckman - månadens författare i april 2019

Alice staffan beckman

Många människor har flera identiteter inom sig och alla borde ju få bestämma vilket kön de vill tillhöra. Alice Staffan Beckman är en av de personligheter som har växt fram gradvis genom ett inre mognande. Ingen kan ana att den blida äldre damen man ser fotograferad idag har varit en av vänsterns skarpaste debattörer.

Staffan Beckman, född 1934, var en av de mest framträdande vänsterintellektuella skribenter­na och författarna på 1960-, 70- och 80-talet. Han har engagerat sig i internationella förhållanden, inte minst Palestinafrågan. Under längre perioder har han bott i Mellanöstern och i början av 60-talet gjorde han en långresa i Asien, bl a till Afghanistan och Vietnam. Han har varit reporter i Dagens Nyheter, Kommentar och Proletären samt i radio och TV.

Staffan Beckman kom alltmer att ägna sig åt författandet. Han har publicerat ett dussintal romaner och även skrivit pjäser åt Klarateatern, radio och TV. Han debuterade med novell­samlingen ”Alla var rädda” (1963). Romanen ”Ovanför gladorna” tillkom året därpå då han och hans dåvarande fru hade återkommit till Sverige från asienresan. Genombrottet kom med ”Damen i röd hatt på Epas bar” (1966), där huvudpersonen gestaltas utifrån fingerade inter­vju­er med olika personer. Det var i samband med skapandet av denna roman och berättelsen ”Damen med de blå brösten”, publicerad i Grupp 65 året innan, som Staffan Beckman kände att de litterära kvinnoporträtten gav resonans i hans inre. När han så skrev på romanen ”Habers sista dagar” i sommarstugan i Grisslehamn sommaren 1982 gjorde hans inre uppror. Han började klä sig i kvinnokläder, identitetsbytet var ett faktum och detta innebar slutet på hans och nu hennes dåvarande äktenskap. Ur trebarnsfadern Staffan Beckman växte Alice Staffan Beckman fram.

Allt Alice Staffan Beckman har skrivit därefter har emanerat ur en feminin klangbotten. I den nya romanen ”Minns du?” berättas vackert om kärleken mellan Alice och Annabelle, en kärlek i solnedgångsstämning där Annabelle sakta glider in i demens på äldreboendet. Alice minnesbilder av vad som varit växer sakta fram för läsaren, ibland minns hon åt Annabelle vad som kan ha tilldragit sig i hennes tidiga liv. Romanen är kort och utsökt.

Alice Staffan är bara en av de befriade transpersonligheter som vi har fått möta på senare tid. En intressant artikel om detta, ”Mitt rätta jag”, där vi också bland annat får möta Marisol, Fredrik Ekelunds kvinnliga jag, är skriven av Karin Thunberg och publicerad i  Vi läser.  

Romanen ”Minns du?” finns givetvis till låns i Nacka!

Jan Gustafson

Comments