Debattlitteratur - pensionerna
BiblioQuiz 34 Björn Ranelid

Elin Willows - månadens författare i september 2018

WillowsTråkigt är fel ord för vad jag har här”, resonerar med en träffsäker formulering, den namnlösa huvudpersonen i Elin Willows mycket välskrivna debutroman Inlandet (2018). Hon har flyttat med sin kille från en stad i (förmodligen) Mellansverige till hans gamla hemort inne i Norrland – med drag av Arjeplog eller möjligen Arvidsjaur - men förhållandet ebbar snart ut. I stället för att flytta tillbaka stannar hon kvar några år och försörjer sig som snabbköps­biträde. 

Elin Willows är född 1982 och uppväxt i Stockholmstrakten. Efter gymnasiet, kring år 2000, flyttade hon till en ort i Norrlands inland, som har stått modell för miljön i romanen, men hon förnekar att texten har självbiografiska drag. Hon har utbildat sig till journalist i Umeå - en stad som hon älskar - och träffade där sin partner med vilken hon senare flyttade till Finland. Efter att ha bott i Åbo flyttade de 2009 till Vasa. De har två barn tillsammans. Elin Willows arbetar som frilansreporter på Svenska Yle (Finlands radio) med de svenskspråkiga nyhetssändningar som täcker Österbotten och Åboland och med kulturprogram. Hon har etablerat sig väl i Finland och blivit finsk medborgare. Inlandet är översatt till finska och förlagd i både Sverige och Finland. 

Romanen är uppdelad i många korta kapitel, vilket måste bero på skaparprocessen. Elin Willows arbetade konsekvent tio minuter per dag medan hon lyssnade på Frank Oceans sång Thinking about you som formade orden i hennes inre. Resultatet har blivit en impressionistisk berättelse, skriven på ett avklarnat, enkelt språk, fritt från moderna klichéer, om sinnestillståndet hos en ”sörländska” ovan vid tillvaron i norr - "Jag minns inte att jag har sett kyla på det här sättet innan jag kom hit. Kyla som sätter sig i huvudet och i håret, målar håret vitt, grått med små iskristaller" – som efter separationen från sin man hamnar i ett limbotillstånd mellan främlingskap och lokal tillhörighet. Hennes liv växlar mellan ett händelsefattigt snabbköpsarbete, videofilmstittande och lördagskvällsbesök på traktens hotell tillsammans med arbetskamraterna.

 En viss anpassning sker dock. Hon tar körkort och börjar intressera sig för halkkörning på ortens sjö; ett tillfälligt förhållande med en kille tar definitivt slut då han omkommer i en bilolycka. I slutet antyds en kommande återflyttning söderut.  

Boken är välgörande fri från hurtiga newagetankar om personlig utveckling. Nedslående tråkig att läsa? Nej, snarare meditativ och tankeväckande, tycker jag. Det blir intressant att följa Elin Willows litterära utveckling. En bra debutbok skapar stora förväntningar inför framtiden. Låna den hos oss och bedöm om recensionen överensstämmer med din egen uppfattning! 

Jan Gustafson

Comments