Finnboda trädgårdar – ett inferno för pensionärerna på berget! – utställning 6-31 juli
Akinyi Margareta Ocholla - utställer 6/8-31/8

Björn Ranelid - månadens författare i augusti 2018

Björn_Ranelid

Björn Ranelid (f 1949) hör till de helgjutna personligheter som tycks vara höjda över tidens gång. Hans spänstiga gestalt och solbrända optimistiska anlete, krönt av ett tjockt lockigt hår ter sig helt oförändrat från första gången jag såg honom i Ystad på slutet av 80-talet till 2016 då han och Robert Gustafsson besökte vårt bibliotek för att spela in sketcher inför Humorgalan. I årets Sommarkryss på TV4, där han är sidekick till Gry Forsell, framträder han visserligen i ett tjockt patriarkskägg, men detta balanseras av en kort ungdomlig hårtofs i nacken.

 

Kärlek och godhet är två teman som genomsyrar Björn Ranelids omfattande författarskap och framför allt hans offentliga framträdanden i olika sammanhang - däribland hans medverkan i Melodifestivalen 2016. Senaste projektet är en text om kärlek önskad av rapparen Hafiz ”Hafz” Nafar. Ingen annan kan framföra överdådiga aforismer som ” Kärlek är att simma från stranden jag, till stranden du, genom havet vi”, ”Kärleken har världens största händer, den färdas mellan ögat, hjärtat, utan visum, utan pass” eller ”Bär ditt barn som du bär den sista droppen vatten” utan att låta förkonstlad. Sin litterära stil beskriver han som ”...ett prosaspråk med vissa rötter i poesin, ett sinnligt och oförutsägbart språk utan konstiga ord. Inga långa flätade bisatser, en böljegång mellan långa och korta satser, viss suggestion i en del metaforer som ibland kan komma så tätt att de biter varandra i hälarna”. Personligen anser jag att Björn Ranelid är oöverträffad som scenkonstnär medan enstaka böcker kan vara tyngda av väl många metaforer. Av hans fängslande biografiska romaner står den inkännande ”Mitt namn skall vara Stig Dagerman” (1993), enligt min mening, i en klass för sig. I jagform får vi följa den känslige unge författaren genom hans liv och tillfullo sätta oss in i hans livsdrama. Skildringen är grundad på ett mycket omfattande forskningsarbete.

 

Björn Ranelid har gjort stora insatser som samhällsdebattör, inte minst som outtröttlig förespråkare i nedskärningstider för folkbiblioteken och deras engagemang för allas rätt att lära sig behärska språket och därigenom bli fullvärdiga människor. Det märks att han har ett förflutet som adjunkt i svenska – samt även i religionskunskap, filosofi och matematik.

 

I dessa VM-tider är det frestande att ägna sig åt en del spekulationer. Björn Ranelid var lovande som junior i Malmö FF, omtalad på sportsidorna som ett stort framtidslöfte. Skall vi vara glada för att han valde bort fotbollen i sitt liv? Måhända hade vi i så fall fått läsa rubriker under 1970-talet som ”Ranelid stärker landslaget” eller ”Ranelid räddade Sverige”, för att senare möta honom som ledargestalt. Fast då hade vi gått miste om allt det andra. Vi har Björn Ranelids böcker i Nackas bibliotek och utlovar god läsning! Lär känna honom via hans hemsida!

 

Jan Gustafson

Comments