Jörn Donner - månadens författare i april 2018
BiblioQuiz 31 - Lars Westman

Mer än bara Svält - en läsecirkel om Knut Hamsun

Knud

I höst planerar biblioteket i Nacka Forum starta en läsecirkel om Norges stora författare Knut Hamsun. Ett mångsidigt författarskap som rymmer ett helt livshjul.

 

När jag läser Knut Hamsuns romaner njuter jag. Jag speglar mig i det han skriver. Precis som huvudkaraktären i Sult - hans mest berömda roman - har jag också varit hemlös i Oslo. Jag har rest igenom Hamsuns barndomslandskap i det karga men sagolikt vackra Nordland och Helgelandskusten. Jag har älskat och haft drömmar. Och precis som Hamsun har även jag haft vänner som givit upp och dött unga. Sammanfattningsvis: jag har upplevt människans åldrar och kan därför se mitt eget åldrande. 

Åldrandets dramatiker

Romanen Ringen sluttet, från 1936, tänkte sig författaren som sin sista. Den är en bok som så ofta i författarens mogna verk har karaktärer som är nedtyngda av en livsleda. Boken andas uppgivenhet: här finns ingen vilja kvar att skildra Nordlandsnaturen. Här finns inga rönnbärsklasar, växt- eller fågelliv som i Pan (1894). Inga fantastiska sommarkvällar, med solnedgångar i havet. Ringen sluten är en dyster svanesång.

Redan då hade författaren kunskapen om att bli gammal. En grym åldrandets utdragna dramaturgi finns exempelvis skildrad i Benoni 1908.

” Dessa två gamlingar nersmorda av fett i ansiktet, snaskiga om händerna, stinkande av ålderdom, sprida en äcklighet utan beskrivning omkring sig vid nedre änden av bordet...”

Dock måste Benoni, som kom ut 1908 och handlar om en huvudpersons fall och väg till rikedom, vara Hamsuns roligaste bok, skriven med en humoristiskt klar blick. Den följs direkt av Rosa där en finnig ung man berättar slutet på historien. Här finns alla ingredienser som är typiska för författaren och så det goda humöret. Och det är här i livets mitt (50 år) som Knut Hamsuns böcker på riktigt får volym och sidantalen far iväg. Han träder i bakgrunden för allt han ser.

Segelfoss by från 1915, beskriver också ett åldrande. “Per i boden”, är sängliggande halvt förlamad på vinden. Med en käpp bankar han i golvet och kräver att hans son ska göra affärer som inte motsvarar tidens krav.

30 år senare, efter krigsslutet, beter sig författaren på ett liknande sätt. Knut Hamsun är då praktiskt taget döv och ses av sin samtid som en krigsförbrytare, en föredetting. Det är nu hans tur att “banka i golvet”, men inte efter sin son utan efter sin hustru Marie. Hela familjen Hamsun var tyskvänliga och användes i tysk propaganda under andra världskriget.

Knut Hamsun fick Nobelpris för romanen Markens Grøda. (1917) Det är en hyllning till jorden, platsen och naturen, ett återkommande tema i författarskapet.

Redan i sin andra roman Mysterier (1891) fabulerar huvudpersonen Nagel.

”Sedan skulle de köpa sig en stuga och en jordbit inne i en skog, en härlig skog någonstans. Det skulle vara deras egen egendom, och de skulle kalla den Eden, och han skulle odla den, å vad han skulle odla den!"

Skildraren av den unga nationen Norge

C16B7F1D-80AC-4882-BC6D-1F78A4E17E78

Den goda jorden finns som tema också i böckerna om den outtröttlige idé sprutan och vandraren, August. (Landstrykare, August, Men livet lever. 1927-1933. )

I Nordland och byn Poldens utmark dikar och odlar en familj framgångsrikt upp en torvmark. Tillvägagångssättet är redovisat i detalj som en programförklaring för den unga nationen Norge. När sillfisket slår fel drabbas kustbyn av stora svårigheter. För att förhindra plundring och av barmhärtighet delar bondfamiljerna ut sina grödor och lantprodukter. Tillvaron framställs emellertid som ett gungfly. Framgång följs av motgång. En ödesmättad repetitiv epik som är grymt övertygande och konsekvent i hans författarskap.

Huvudpersonen August skulle idag beskrivas som en entreprenör. Han vill vara rik på anseende, men hans vunna rikedomar återinvesteras tills den blir till ”sand”. Det oundvikliga slutet. Landstrykaren går vidare med sin vandrarstav, som döljer en värja!

I Men livet lever dyker August upp som åldrad tusenkonstnär. Han är mer tystlåten till en början och resignerad. Vandringsstaven/värjan är ersatt med en revolver i bakfickan. Nu övningsskjuter han på fjället. Fortfarande fungerar han som en samhällets dynamo en möjliggörare, och välgörare. August världsomseglaren omkommer inte på havet utan drunknar bokstavligen under de fårhopar han gjort stora investeringar i.

På igjengrodde stiger (1949) är Knuts sladdbok. Här står nu författaren framför oss, nära 90 år gammal och arresterad som nazist, presenterad i sin vardag från morgon till kväll från sommarväder till snöslask som kräver galoscher. Så här var det. Varsågoda att döm! Här är hela sulamitten!

Var finns Hamsun att låna?
Förutom ungdomsverken Svält, Pan och den nobelprisbelönade Markens Gröda, är det idag inte så lätt att få tag i dessa fängslande böcker i svensk översättning. Men alla Knut Hamsuns böcker går att beställa från närmsta folkbibliotek. Stockholms stadsbibliotek tillhandahåller Knut Hamsuns samlade verk i 27 delar (2007-2009) på originalspråk.

Förutom romanerna rekommenderar jag Karl-Ove Knausgårds essäsamling Själens Amerika (2017). Där gör han en djuplodande nyläsning av Hamsuns verk och han noterar likheter mellan debutboken Sult, uppföljaren Mysterier och slutboken. Cirkeln är helt enkelt sluten.

På tal om cirklar. Till hösten 2018 planerar jag att hålla en läsecirkel om Knut Hamsun. Om du är intresserad är du varmt välkommen att mejla mig på [email protected]  Se även bokcirklar.se

Kjell Arwe Rydén

Citat av Knut Hamsun

”Ålder skänker ingen mogenhet, ålder skänker inget annat än ålderdom”
En vandrare spelar med sordin.

”Det är livets roman och döden som siste kapitel.”
Sista kapitlet.

 

”Men Herr Holmengraa hade nu denna kvarn, som malde mjöl, han måste mala vidare, kvarnen blev hans herre, han malde sig fördärvad, malde tills han blev gammal tills hans rygg kröktes och hans ögonen blevo vattniga.”
Segelfoss by.

”Vad är världen? Intet! Man vänjer sig bara vid en sak, man accepterar den, man erkänner den, därför att ens lärare erkänt den före en, allt är blott bart antaganden, ja till och med tid, rum, rörelse, materia är antaganden.”
Mysterier

 

Comments