BiblioQuiz 30 - Dikter
Koreakonflikten - OS i fredens tecken, men vad händer sen? - föredrag lörd 24/3 kl 14.30 (fri entré)

Han Kang - månadens författare i mars 2018

HanKang

Koreahalvön har tilldragit sig världens uppmärksamhet under en längre tid genom kärnvapenhotet från Nordkorea och vinter-OS i Sydkorea. För att få ett begrepp om livet i Sydkorea bör man läsa landets främsta författare Han Kang (f. 1970). Hon är en intensiv verklighetsskildrare med skrivandet i blodet. Fadern och brodern är båda välkända författare. Själv har hon läst koreansk litteraturhistoria i hemlandet, gått på skrivarutbildning i USA och undervisar sedan 2013 i litterär gestaltning i Seoul. Hon har ett levande konst- och musikintresse som avspeglar sig i hennes författarskap. Man möter ofta konstnärer och deras modeller i hennes texter. I samband med utgivandet av en essäsamling 2007 sjöng hon in en CD med visor som hon skapat själv.

 

Korta koncentrerade noveller är en vanlig koreansk genre som Han Kang behärskar till fulländning. Hennes förbryllande och gripande roman Vegetarianen (i svensk upplaga 2016), en av de starkaste läs­upplevelser jag har haft, är sammanfogad av flera sådana berättelser. Inspirerad av poeten Yi Sangs gåtfulla ord ”människor borde vara växter” porträtterar hon en hemmafru som efter en serie mardrömmar drabbas av tvångsföreställningar och väljer bort all animalisk föda, vilket väcker stor förundran och avsky i en kultur där kött anses vara ett oundgängligt inslag i kosthållet. Gradvis bryts hennes tillvaro sönder, det svaga äktenskapet krackelerar och släktingarna använder våldsmetoder för att tvinga i henne kött. En fristad uppenbarar sig då den sympatiske svågern låter henne bli modell i ett avantgardistiskt videokonstverk. Upplösningen blir sensationell. 2016 tilldelades Han Kang Man Booker International Prize för romanen.

 

Han Kang är uppväxt i Gwangju. Här slog militären 1980 brutalt ner ett folkligt uppror mot den dåvarande despotiske presidenten Park Chung-hee. I förlängningen ledde revolten till en demokratisering av landet. Han Kangs familj drabbades inte direkt av händelserna, men bilder och vittnesmål etsade sig fast i hennes medvetande och drev henne till att skriva Levande och döda (översatt 2016), där händelserna kring upproret och 35 år senare skildras mycket realistiskt utifrån enskilda öden. Romanen betraktas i Sydkorea som den slutgiltiga uppgörelsen med den dåvarande statsmakten. Efter att i början ha betraktats som alltför kontroversiell av etablissemanget  i Sydkorea hyllas den idag förbehållslöst av alla.

 

Vi får hoppas på att fler av hennes verk – äldre och nya – kommer att översättas till svenska framöver. Här är nackabibliotekens bestånd.

 

Jan Gustafson

Comments