BiblioQuiz 28 - En litterär kanon 2
BiblioQuiz 29 - En litterär kanon 3

Lars Westman - månadens författare i februari 2018

Lars westman

Lars Westman (f 1934) är en av bibliotekets trevligaste stamkunder. Han tillhör de människor som bär sitt vetande med lätthet och har förmågan att dela med sig av detta på ett levande sätt i tal och skrift. Som mångårig redaktör för Bakvagnen i tidningen Vi har han skrivit om åtskilliga aspekter på tillvaron. Vid sina besök talar han ofta om kommande projekt. Flera gånger har Lars Westman hållit populära föredrag om sina böcker hos oss på Nacka Forums bibliotek, i april presenterar han sitt senaste verk Europa kan dra nåt gammalt över sig! - hans femtionde i ordningen om jag har räknat rätt.

I denna bok går han i upptäckaren Pytheas spår, den grekiske geograf som på 300-talet f. Kr. begav sig norrut för att se vad som dolde sig uppe i kylan och mörkret, samtidigt som Alexander den store erövrade världen i öster. Kanske var Pytheas utsänd av Alexander för att undersöka om det fanns något värdefullt att erövra i Nordeuropa, funderar Lars Westman när han, likt en sentida Slas eller Jolo, flanerar i de trakter som Pytheas förmodligen besökte. I en annan kunskapsfylld bok Fenicier – de lärde oss segla, Medelhavet var deras (2008) får vi på valda platser stifta bekantskap med arvet efter ett försvunnet folk. Andra världskrigets realiteter för våra baltiska grannar gestaltas enkelt och gripande i Örnen har landat på en åker – piloten som flög mot friheten (2014) där Lars Westman tillsammans med sin mångårige kollega, illustratören Mati Lepp, skildrar hur den senares far lyckades fly med ett flygplan från Estland och få familjen med sig båtvägen till Sverige.

Roligast är Lars Westman när han berättar om människor och miljöer i det gamla Saltsjöbaden, där han har vuxit upp som son till den berömde arkitekten Carl Westman. Till mina favoritböcker hör Om X-et och Saltsjöbaden (1996), där han bland annat skildrar sina barndomsmöten med den excentriske, humoristiske bildkonstnären Sven X-et Erixson (1899-1970) och Det sjunger om Sinatras dojor (1998), en mycket färgstark minnesbok om äventyr under ungdomen då Lars Westman sommarvikarierade som piccolo på Saltsjöbadens gamla badhotell och träffade Frank Sinatra, Ava Gardner och flera originella gestalter bland hotellpersonalen. Mycket läsvärd är också Till Saltsjöbaden! En skapelseberättelse (2012) i vilken författaren med både humor och allvar porträtterar Saltsjöbadens grundare Knut Wallenberg och Ernest Thiel samt många av de konstnärssjälar som har bott i denna villastad.

Lars Westman är väl värd att lära känna! Vi har hans verk på kommunens bibliotek!

Jan Gustafson

Comments