BiblioQuiz 25 Hasse Alfredson
BiblioQuiz 26 Svensk humor

Sara Paborn - månadens författare i november 2017

Sara Paborn2

Sara Paborn skriver rappt och slagfärdigt. Hon bjuder på många pregnanta formuleringar och har en förmåga att hålla spänningen uppe. Lägger man därtill en rejäl dos svart humor, så framträder en ny populärförfattare som är svår att stå emot.

Läsningen av hennes underhållande roman Blybröllop (2017) har gett mig mersmak. I denna svarta komedi får vi följa den exemplariskt läsfrälsta bibliotekarien Irene Hussvig och hennes uppgörelse med den inskränkte, grobianaktige maken Horst, till yrket kabeldragare (Sara Paborn har oavsiktligt gett honom ett passande namn. Jag har upptäckt att horst är en geologisk term för en stor platå i landskapet vilken har uppstått genom förkastningar då den omgivande marken har sänkt sig ner). Och Irene har verkligen tryckts tillbaka under det trettionioåriga äktenskapet. Den filmstjärnestilige man hon gift sig med och som hon lyckades matcha genom en underskön bröllopsstass vid vigseln förlorade snabbt sin strålglans. Klatschigt roligt beskrivs hur hans kinder med tiden har kommit att likna slappa melittafilter. Skvalmusik, tevesport, öl och matiga kötträtter upptar hans liv. De två, numera vuxna, barnen har Irene fått ta hand om ensam och för hennes böcker och bildning hyser han förakt. De fina diktsamlingar hon har släpat hem för att rädda undan förgängelsen, då biblioteket där hon arbetar skall omvandlas till ett slags ytligt nöjespalats, slänger han med illa dold skadeglädje för att ge plats åt några säckar billigt cementpulver.

Detta får bägaren att rinna över för Irene. I gömmorna hittar hon blytyngder tillhöriga några gamla gardiner. Efter att med detektivmässig frenesi ha letat fram recept på enkel framställning av blysocker tar hon saken i egna händer och ger maken specialsockrad mat och dryck vilket slutligen efter en del svart humoristiska turer löser alla hennes samlevnadsproblem - kan hon ha fått uppslaget till romanen från Arto Paasilinnas bok Den ljuva giftkokerskan (1993) i vilken en rik gammal dam lyckas bli kvitt en ung terroriserande arvinge och hans gangstergäng genom att ge dem ett effektivt gift? Fast var det nödvändigt att låta Horst mista livet i romanen, kan den barmhärtige läsaren trots allt fråga sig.

Sara Paborn är född 1972 i Sölvesborg. Hon har alltid sett sig som författare. Redan som fyraåring började hon skriva små ”böcker”. Vid sexton skickade hon in sitt första manus till ett förlag. Hon har blivit refuserad otaliga gånger och försörjt sig som copywriter. År 2009 debuterade hon så med romanen Släktfeber, följd av Tuppen och havet (2011), diktsamlingen Vilken tur att vi träffades innan vi dog (2014), romanen En eller annan väg (2015) och årets bok Blybröllop. Hon har också ägnat sig åt rockmusik och skådespeleri. Som en skriftställare i tiden driver hon egen hemsida och i gratisappen Poesi på G läser tjugo kända svenskar av olika kategorier, Carolina Klüft, Adam Tensta, Johannes Brost m.fl., varsin dikt ur hennes ovan nämnda diktsamling. Det blir intressant att följa Sara Paborns fortsatta författarskap!

Vi har Sara Paborns romaner till utlån i Nacka!

Jan Gustafson

Comments