"Kina från himmelskt imperium till modern stormakt" - föredrag!
BiblioQuiz 25 Hasse Alfredson

Hans Alfredson (1931-2017) - månadens författare i oktober 2017

Hasse-alfredsson2

Mångkonstnären - underhållaren, skådespelaren, regissören, författaren m.m. - Hans, eller hellre Hasse, Alfredson avled den 10 september. Lindemans gestaltare är död, världen har blivit fattigare! För det är framför allt som älskvärd komiker, det improviserade smågalna skämtets mästare, Hasse Alfredson kommer att gå till historien. Tillsammans med Tage Danielssons eleganta, engelskt anstrukna, politiska satir blev han oslagbar. Johan Rabaeus har sagt att efter Hasseåtage gapar ett tomrum som ingen hittills har kunnat fylla, möjligen med undantag för de senare revyer och upptåg som Hasse Alfredson har spelat med i efter Tage Danielssons död.

Hasse Alfredson var ursprungligen studentspexare i Lund. Själv minns jag levande hur skräckslaget förtjust jag blev som barn i början av 60-talet då min yngre kusin Kerstin sjöng den rysansvärda ”Härjarevisan” från spektaklet Djingis Khan (1954) för mig: ”Nu ska vi ut å härja, supa å slåss å svärja. Bränna röda stugor, slå små barn å säga fula ord. Med blod ska vi stäppen färga, nu änteligen lär ja kunna dra nån praktisk nytta av min hermodskurs i mord.” (melodi: Gärdebylåten) Detta hände sig innan internet hade hunnit göra ungdomen blaserad på våldsamma sensationer. Ett senare minne är när jag under min tid som arkivarie på Landstingsförbundet fick bevista lunchrevyn Under dubbelgöken på Berns 1979 – den största behållningen av min dåvarande anställning. I denna revy satiriserade Hasse och Tage över Palmeregeringens stöd till kärnkraften. Tage framförde sin eleganta monolog om sannolikhet med anledning av kärnkraftverkstillbudet i Harrisburg i USA och Hasse drev med politikernas påstådda ovetande: ”De var de jävligaste. De hade jag ingen a-a-aning om!”. Stämningen var fantastisk, applåderna dånade! Hasse och Tage fick taket att lyfta sig genom sin sceniska närvaro!

Bäst av radarparets revyer var 88-öresrevyn (1970-71), en genialt genomkomponerad scenföreställning med enbart Hasse, Tage och pianisten Gunnar Svensson. Kupletten ”I Stetsonhatt”, den burleska ”Elektricitetsvisan” och den stämningsfulla sången ”Ett glas öl” har redan blivit klassiska. Min far som arbetade i Stockholm då och helgpendlade ner till Malmö, där jag och min mor fortfarande bodde kvar, beklagade i efterhand att han inte hade haft tid att boka biljett till en av dessa fantastiska föreställningar.

Som samhällskritiker var Hasse Alfredson dovare och tyngre än Tage Danielsson. Jag blev gripen av filmen ”Den enfaldige mördaren” (1982) där Stellan Skarsgård gjorde en av sina bästa roller som efterbliven yngling trakasserad av den onde, bufflige godsägaren, mästerligt spelad av Hasse Alfredsson, som också regisserade. Dramat var en mycket lyckad filmatisering av hans roman En ond man (1980). Bland övriga samhällsanalytiska böcker av Hasse Alfredson vill jag framför allt nämna två tänkvärda romaner: Den befjädrade ormen – en kontrafaktisk historia om mötet mellan vikingar och indianer (1979), en omvänd vikingafärd under vilken två välartade azteker – en kungason och hans följeslagare – driver ur kurs på Atlanten under 1000-talet och hamnar hos oborstade illaluktande västfranker, inklusive frankerkungen själv, och Attentatet i Pålsjö skog – en kontrafaktisk historia om tysk ockupation av Sverige under andra världskriget (1996), som dramatiskt skildrar hur ett framgångsrikt antinazistiskt attentat mot ett permittenttåg (Eva Braun dödas!) leder till en tysk invasion.

Oftast omfattade dock Hasse Alfredsons skapande det lättsamma och kvickt humoristiska - kåserier, dikter, limerickar, sånger – för stora och små, t.ex. En liten bok om att bränna löv, ris, kvistar och annat avfall i ett hörn av trädgården (1961) och Svea Hunds limerickar (1976) som alla har blivit folkkära. Glada klassiker som ”Jag vill ha blommig falukorv till lunch, mamma” kommer säkert att sjungas av våra barnbarnsbarnbarn, inte bara av oss 1900-talsmänniskor. Sankte Per får en glad högtidsstund då Hasse Alfredson träder in genom Pärleporten! Och äntligen återförenas Hasseåtage!

Kom till biblioteket! Vi har böcker, filmer och ljudinspelningar av och med Hasse Alfredsson!

https://bib.nacka.se/search?query=hans+alfredson&fMediaId=&fTarget=

Jan Gustafson

Comments