Estonia av Björn Runeborg (Modernista) - äktenskapsdrama i förlisningens skugga
BiblioQuiz 17 Julberättelser

Sofi Oksanen - månadens författare i november 2016

Sofi_Oksanen

Spänningen runt Östersjön ökar och många balter känner återigen rädsla för grannen i öster. Utrensning (2008) är den väl valda titeln på Sofi Oksanens (f. 1977) genom­brotts­roman, en av de bästa romaner som skrivits om balternas, inte minst kvinnornas, svåra livssituation under och i anslutning till andra världskriget, fångna som de var i Nazi­tysklands och sovjetkommunismens garn. I ramberättelsen från 1992 lyckas Zara gömma sig hos sin gamla kärva avsigkomna moster Aliide Truu i Estland undan plågoandarna från livet som sexslav i Berlin. Under deras trevande samtal blottläggs en mörk, komplicerad släkthistoria i vilken det visar sig att Aliide av personliga skäl lyckades få Zaras mor förvisad till Sibirien. Från Vladi­vostok luras sedan Zara till Tyskland och traffickingträsket. I många laddade scener återges detta förlopp. Romanen ger i likhet med böcker som Orwells 1984 och Kafkas Processen läsaren en paradoxal känsla av rening efteråt. Utrensning, som ursprungligen var skriven som teaterdrama, har spelats på åtskilliga scener. Även debutromanen Stalins kossor (2009) och När duvorna försvann (2013) behandlar estniskt liv i diktaturens skugga.

Sofi Oksanen har tilldelats många priser för Utrensning. Den är modellerad efter verkliga händelser som hon fått ta del av genom sina estniska släktingar. Modern kommer nämligen från Estland, men emigrerade på 1970-talet till Finland. Fadern är finne. Båda har tekniska yrken. Modern är diplomingenjör och fadern elektriker. Sofi Oksanen, som växte upp i Jyväskylä, valde däremot att ägna sig åt humaniora. Hon har studerat litteraturvetenskap och dramatik och valde tidigt skrivandets bana. I Finland framträder hon ofta i massmedia i samhällsdebatten. År 2009 fick hon en utmärkelse från arrangörerna för Helsinki Pride för sitt aktiva stöd till kampen för sexuell jämställdhet i Baltikum och Ryssland.

I Sverige har Sofi Oksanen också uppmärksammats för sin fantastiska frisyr. Kring hår kretsar hennes senaste roman Norma (2015), en feministisk samhällsanalys med thrillerinslag. Likt Rapunzel i sagan har Norma ett vilt växande hår. När hennes mor, som arbetar på friser­salongen dottern frekventerar, dör under mystiska former, avslöjar Normas efterforskningar hur en manlig maffia bedriver brutal handel världen över med kvinnors hår och surrogat­mödraskap. Både moderns och Normas liv visar sig vara länkade till denna rovdrift.

Sofi Oksanens författarskap hör till de mest intressanta i Norden av idag. Låna hennes böcker på Nackas bibliotek!

Jan Gustafson

Comments