Bröderna Karamazov av Fjodor Dostojevskij - ett brodersdrama

Upp till kamp I höstas och nu nostalgi med Summer of love!

SVT sänder en dokumentärserie ” Flower Power” I fyra delar med början  idag den 27 december.
Upp till kamp! en dramaserie om kärlek, vänskap och uppror, visades  i SVT hösten 2007.

I  romanen ”Anpassad i konform” upplever jag att författaren Olof Moberg  i kraft av sin ungdom vänder sig till mig som läsare med Kafkas ord ”Du har selat på dig för denna värld på ett löjligt sätt.”  När romanen publicerades 1970 var Olof Moberg död. Vill du läsa romanen får du antingen beställa den eller köpa ett av få exemplar på antikvariat.net.

Jag vet inget om författaren som person och varför vi berövats ett så löftesrikt författarskap. Tror själv att Olof Moberg tog på sig en uppgift: att beskriva tidsperioden sommaren, sensommaren 1968. Han lägger ett gammaldags karbonpapper  över sin egen och mångas ungdom. Kanske är det trots allt en självmordsbok? Den innehåller smärta så att det räcker!

Det är berättelsen om André, hans inre fight med sig själv och dåtidens samhälle. Han vandrar en sommar i Göteborg med vidöppna sinnen och med brännande solsken  i  blick.
Olof Moberg figurerar själv som bifigur i sin egen roman och samma år han dör vandrar en inte fullt så ung norsk författare, Dag Solstad på Oslos gator i romanen ”Arild Asnes 1970”. Men det är en annan, betydligt blodfattigare för att inte säga könlös historia.

Johan Svedjedal har skrivit en insiktsfull artikel om den bortglömda författaren Olof Moberg och hans roman ”Anpassad i konform”. (DN 20060216) Läs den i Presstext. Vad finns att tillägga?

Kjell Arwe Rydén.

Comments