BiblioQuiz 26 Svensk humor
BiblioQuiz 27 En litterär kanon

Rikard Wolff (1958-2017) - månadens författare i december 2017

Rikard_Wolff_2013

Flera mångsidiga kulturgestalter har avlidit i år. I likhet med Michael Nyquist förlorade Rikard Wolff kampen mot sin lungsjukdom. Till skillnad mot Hasse Alfredson fick ingen av dem fullborda sin gärning vid hög ålder. De dog i steget. Tack vare medverkan i film och på TV har de förevigats i ljud och bild. Båda har också författat intressanta självbiografier.

Rikard Wolff var en fängslande litterär stilist. I Rikitikitavi (2011) berättar han målande om sin uppväxt i Gubbängen och Karlstad, framför allt om sin starka kärlek till en mor som ofta drog sig undan in i depressionen, om vägen till att acceptera sin homosexuella läggning, åren på teaterutbildning och karriären som skådespelare, i början i fria grupper och sedan på institutionsteatrar.

Rikard Wolff rörde sig mellan många genrer, både tyngre och lättare. För de flesta blev han mest känd och uppskattad som Zak i de underhållande Änglagårdsfilmerna, som finstämd estradör i den självbiografiska sångföreställningen Pojken på månen 1995 och för deltagandet i uttagningen till Melodifestivalen 2013. I år har han spelat den mystiske gåtställaren i tornet i Fångarna på fortet på TV4 och till sist får vi posthumt se honom som diabolisk person i julkalendern på TV.

Med sin intensiva scennärvaro och speciella apparition: stora anletsdrag och en personligt hes timbrefylld stämma, fick Rikard Wolff ofta gestalta färgstarka gestalter på scen som till exempel Salieri, Maria Callas, Oscar Wilde, Rikard III och Karl Gerhard. Han klagade ibland lite skämtsamt över att alltid tvingas skifta mellan att spela kvinna, bög eller djävul. Men kanske han framför allt kommer att gå till historien som sångartist. Förutom att skriva egna visor var han en utsökt tolkare – översättare och framförare – av franska chansons, av Brel, Barbara och inte minst Piaf, fullt i klass med Jan Hammarlund. Han erhöll den franska Hederslegionen för bedriften! Världen har blivit fattigare genom Rikard Wolffs bortgång, men hans verk lever kvar. Det här kan Nackas bibliotek erbjuda

Jan Gustafson

Comments