Ted Gärdestad – månadens författare, sångskapare i januari 2017
BiblioQuiz 19 Svenska författare av idag

Therese Bohman - Månadens författare i februari 2017

Therese_Bohman

Therese Bohman, född 1978, är aktiv som kulturjournalist i bl.a. Expressen och Vi. Hon hör till de mest intressanta författarna som har debuterat under senare år. Trovärdigt porträtterar hon kvinnor i utsatta lägen som brottas med sina identiteter i dagens samhälle och med insikt gestaltar hon kärlekslivets komplexitet och maktspel. Therese Bohman är estet. Hon har studerat konstvetenskap vilket märks på hennes bildrika och målande språk.

Den starka debutromanen Den drunknade (2010) skildrar ett triangeldrama mellan två systrar, Stella och storasystern Marina, och Marinas sambo, författaren Gabriel. Under en lång sommarvistelse hos paret på det idylliska Österlen växer ett förhållande fram mellan Stella och Gabriel. Bakom den vänliga, bohemiska masken visar sig emellertid ”kulturmannen” också ha ett brutalt karaktärsdrag. På ett sinnligt språk som fångar stämningarna mellan aktörerna i relief mot den skånska sommaren leder oss Therese Bohman fram till den bistra sanningen om Marinas död senare på året.

Romanen fick en snabb internationell spridning då Ophra Winfrey lyfte fram den i ett av sina program. Therese Bohmans popularitet beror förmodligen på hennes förmåga att på klassiskt vis berätta en sammanhängande historia, i motsats till många nya författare som ger ut mer fragmenterade texter. Detta gäller också hennes två övriga romaner, Den andra kvinnan (2014) och Aftonland (2016), som båda nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Therese Bohman är aktiv som kulturjournalist i bl a Expressen och Vi, politiskt ligger hon i mitten. Hon driver en intressant blogg http://theresebohman.wordpress.com . Givetvis har vi hennes böcker i Nackas bibliotek

Jan Gustafson

Comments