BiblioQuiz 18 Bob Dylan
Therese Bohman - Månadens författare i februari 2017

Ted Gärdestad – månadens författare, sångskapare i januari 2017

Ted Gärdestad

Sången är syster till poesin, vilket Nobelpriset i litteratur till Bob Dylan slutgiltigt bevisar. Ted Gärdestad (född 1956) är en av våra finaste populärartister och sångkompositörer. I år är det tjugo år sedan han dog, 41 år gammal. Efter tio år av plågsam schizofreni la han sig över spåren hemma i Häggvik, Sollentuna och blev överkörd av tåget. En lysande epok i vispopens historia var förbi, en gudabenådad spelman hade lämnat oss!

Ted Gärdestads musikalitet uppmuntrades tidigt. Knappt ett år gammal fick han ett rött piano av föräldrarna och vid fyra års ålder, 1960, spelade han offentligt låten ”Jag är Ted och jag har mina bröder”. Han medverkade i adventskalendern tio år gammal, 1966, och uppträdde samma år i Hylands hörna med dragspelsmusik. Två år senare musicerade han och agerade i filmen Story of a woman.

På 70-talet inleddes så Ted Gärdestads karriär. Tillsammans med sin bror Kenneth, född 1948, gjorde han en lång rad enkla, klara, klangfulla popsånger om ungdomlig kärlek och livskänsla som talar direkt till människor i alla åldrar och som snabbt placerade sig på listorna. Med sin tonsäkra melodiska röst sjöng han ”Jag vill ha en egen måne”, ”Sol, vind och vatten”, ”För kärlekens skull”, ”Himlen är oskyldigt blå” och många andra låtar. Ted skapade melodierna och Kenneth texterna, alltid i sin brors anda. De höll löftet de gav Stickan Andersson och Polar Music vid kontraktskrivandet 1971 (då Ted var 15 år), att ”inte låta lillgamla”. Proggrupperna hade inget till övers för dessa lättsjungna, allmänmänskliga sånger som gavs ut på ett kommersiellt skivförlag och inte diskuterade politiska frågor.

Ted Gärdestad lät sig inte påverkas av kändisskapet utan förblev en vänlig, opretentiös person. Jag kan personligen intyga detta från ett stort Beatlesevent ,en årssammankomst för fancluben Beatles Information Center, som jag bevistade i slutet av 70-talet. Ted Gärdestad deltog i en stor frågesport om the Beatles, ivrigt påhejad av publiken, inte som om han hade varit en popstjärna utan snarare som den bäste kompisen i kvarteret.

Karriärkarusellen saktade ner på 80-talet. Ted Gärdestad genomförde studioprojektet Caramba med Michael B. Tretow, vilket resulterade i en skiva 1981 med hitlåten Hubba Hubba Zoot Zoot”. Avgörande, och förmodligen ödesdigert, blev hans kontakt med den indiske gurun Bagwan Shree Rajneesh samma år. Ted Gärdestad anslöt sig helhjärtat till den slutna sekten, bytte namn till Swami Sangit Upasani och vistades i omgångar hos dem i Oregon. Där anlitades han ofta som diskjockey. När han vid ett av sina besök i USA, 1985, besökte Kenneth som då bodde i landet började han visa prov på psykisk ohälsa. Åter i Sverige året efter tilltog besvären. Han lyckades arbeta en tid som låtskrivare åt Billy Butt och gjorde comeback som artist 1994 med det fina albumet På väg, som framför allt rymde den lysande sången ”Ge en sol till jordens barn”. Janne Schaffer, Björn J:son Lindh och Marie Bergman medverkade på skivan. Men till slut brast det för Ted Gärdestad och han begick självmord midsommardagen 1997.

Ted Gärdestad och hans musik slutar inte att fängsla oss. I TV 4:s programserie Så mycket bättre ägnades sista avsnittet åt honom och hans bror Kenneth var hedersgäst. Den unga Josefine Jinder kunde vittna om hur tagen hon blev av det första mötet med Ted Gärdestads musik kort före serien började. Artisterna gjorde fina tolkningar av hans sånger och Kenneth berättade känslosamt om sitt liv med brodern och om deras långa musikprojekt. Hade det funnits en bättre psykiatrisk vård i slutet av 90-talet kunde Ted kanske ha varit i livet idag, trodde han.

Kort efter hans död grundades Ted Gärdestadsällskapet och 1999 instiftades Ted Gärdestadstipendiet som delas ut till unga lovande sångare och kompositörer. Ted Gärdestads melodiska och optimistiska sånger är en omistlig del av den svenska visskatten och de kommer att sjungas långt efter det att ekot av dagens musiker  har tonat bort. Vem kan undgå att gripas av de skimrande slutorden i ”Sol, vind och vatten”, som fångar våra känslor för liv och natur:

”Sol, vind och vatten / höga berg och djupa hav / det är mina drömmar vävda av”

Vi har böcker och musik av och med Ted Gärdestad i Nackas bibliotek!

Jan Gustafson

Comments