BiblioQuiz 17 Julberättelser
BiblioQuiz 18 Bob Dylan

Nina Burton - månadens författare i december 2016

Nina_Burton_01

Spirituellt och kunnigt bjuder poeten och forskaren Nina Burton (född 1946) oss med på värdefulla bildningsresor i sitt essäistiska författarskap. Hon uppehåller sig gärna i gränstrakterna mellan kultur och teknik/naturvetenskap. Läsåret 1996/1997 var hon verksam som gästpoet på KTH, Kungliga Tekniska högskolan, och hon är både ledamot i det skön­litterära Samfundet De Nio och i Kungliga Vetenskapsakademien som utdelar Nobelpriset i medicin, fysik och kemi.

Nina Burton har fått motta flera utmärkelser för sitt författarskap. I år tilldelades hon Augustpriset i facklitteratur för sin senaste bok, Gutenberg­galaxens skugga – en essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets media­revolution där hon, med juryns motivering, ger oss ”en historielektion med perspektiv på vår egen tid”. I sitt tacktal sade Nina Burton: ”Det här är underbart roligt. Jag har skrivit en bok om böcker som visar hur viktiga böcker är med sina nyanser och om en av de främsta förkämparna för humanismen i en tid som mycket liknar vår”.

Nina Burton betonar att tryckta böcker med sina ofta starka budskap kan bevaras genom seklerna i motsats till dagens flyktiga digitala texter. Renäs­sans­människan Erasmus som ville förena antikens klara vetande med sin tids kristenhet i sitt polemiska tänkande svarade för drygt 20 procent av bokutgivningen i början av 1500-talet. Genom sin levande beskrivning av Erasmus författargärning, hans resor i Väst­europas länder, personliga upplevelser och intressanta bekantskaper lyckas hon ge läsarna en både spännande och berikande läsupplevelse.

Av Nina Burtons verk är jag personligen mest fascinerad av Resans syster, poesin (1994) och Flodernas bok (2012), i vilka hon berättar om strövtåg med litterära förtecken genom Europas länder, under vilka hon får möjlighet att göra många reflektioner om lokala kulturer och dess företrädare. I likhet med en del andra kända kulturpersoner, som t ex Merete Mazzarella och Bengt af Klint­berg, har hon förmågan att bära sitt vetande med lätthet och att med enkla ord förklara komplicerade samband. Att hon har en trevlig, humoristisk personlighet kan jag intyga efter att ha pratat med henne vid flera kulturella evenemang. Nina Burton är nämligen bästa väninna med en av Nackas mest spirituella biblioteksmedarbetare som pensionerades för några år sedan.

Lär känna Nina Burton och hennes böcker! De flesta av dem finns till låns på Nackas bibliotek!

Jan Gustafson

Comments