Den färglöse herr Tazaki av Haruri Murakami (Norstedt) - roman om vänskapens villkor
Kjell Westö - månadens författare i juni

Korrigering av Thomas Bernhard (Tranan) - en magnifik roman!

Korrigering

Som en stormflod, monomant och mycket fascinerande, väller orden fram i Thomas Bernhards böcker. En mening kan täcka en hel sida och budskapen hamras in genom många upprepningar. Thomas Bernhard kände en gränslös avsky för människors inskränkthet, framför allt i hemlandet Österrike med dess gamla chauvinism.

I romanen Korrigering från 1975, som först nu blivit översatt till svenska, ger han en återblick på den fiktive vetenskapsmannen Roithamers jättelika projekt att mitt i en ödslig skog bygga ett högt konformat hus åt sin syster för att rycka bort henne från hennes fastlåsta hemmiljö. Sex år tog det, tre för planerandet och tre för byggandet.  Men systern dog och själv begick han självmord. Någon större människovän tycks inte Roithamer ha varit, snarast betraktade han sig som det ensamma geniet i en oförstående och korrupt värld. Filosofen Ludwig Wittgenstein skymtar fram på flera ställen. Även han hade avancerade byggnadsplaner och verkade i Cambridge i likhet med bokens huvudperson.

I romanens första del berättar Roithamers barndomsvän med manisk glöd hur han försöker bringa ordning i de många anteckningar, korrigeringar av ritningarna till huset och berättelser om familj och samhälle, som den store lämnat efter sig. I andra delen får vi sedan som läsare själva bekanta oss med Roithamers texter och få en mer sammanhängande bild av hans livsdrama. Det är en egendomligt befriande upplevelse att låta sig översköljas av Thomas Bernhards roman. Här har vi en man som inte offrade något åt gemytet i livet och som hämningslöst, utan sneglingar åt sidorna, gick sin egen litterära väg!

finns boken inne?

Jan Gustafson

Comments