Ni är inte så märkvärdiga som ni tror, av Ricki Neuman (Weyler)
Sång till våren "Frühlingsglaube", Franz Schubert, tonsättning av Ludwig Uhlands dikt

Washington Square av Henry James

WashingtonDet finns massor av klassiker att läsa. En av dem äger rum i huvudsak i en salong vid Washington Square på Manhattan i New York. Romanen utspelar sig på 1830-talet och publicerades 1881. En far-dotter relation. En slags hjärnornas kamp. I det ena hörnet Doktorn, änklingen, Fadren, cynikern, i det andra hörnet den moderslöse godmodiga dottern Catherine Sloper, den fula ankungen, plikttrogen, envis av det segaste virke.

Henry James (1843-1916) skrev den korta romanen om ett frieri som mals sönder. Det är en av de språkligt vassaste romaner jag läst. ”Han skulle blivit förvånad, om någon hade sagt det till honom, men det är ett bokstavligt faktum att han nästan aldrig tilltalade sin dotter i annat än ironiska ordalag. Det beredde henne alltid glädje att han talade till henne, men hon måste så att säga klippa ut glädjen ur hela stycket. Det blev bitar över, små överblivna remsor och stumpar av ironi, som hon inte visste vad hon skulle ta sig till med…”

Romanens avväpnande slutmening är värdig en klassiker. ”Under tiden hade Catherine inne i salongen tagit upp sitt handarbete och slagit sig ner med det igen – så att säga på livstid.”

Men låt dig nu inte missledas av slutradens tillsynes dystra spådom. Jag tilldömer Catherine Sloper segern i matchen mot cynism, patriarkat och all världens girighet.

Kjell Arwe Rydén

Comments