Forumbiblioteket just nu.
Smugglarkungens son (Norstedt). Bengt Pohjanen i högform!

Intensiv långhelg i Liverpool

Anfield Spenderade torsdag till söndag med familjen i Liverpool. Liverpool är tillsammans med Stavanger Europas kulturhuvudstad 2008 vilket betyder att det händer mycket i staden just nu. Stockholm var kulturhuvudstad för 10 år och de som minns det, minns ju också vilket stort pådrag det var. Det jag ville med resan var att gå på några museer, äta lite god mat, strosa och titta på stan, gå på en konsert och avsluta med att få se mitt Liverpool FC på ett fullsatt Anfield Road.


- Vi såg en fin utställning på Tate Liverpool med nittonhundratalskonst ur museets egna samlingarna. Jag är väldigt förtjust i konstnärinnan Mona Hatoum just nu. Hon ger en mycket att fundera på. Tate hade några fina verk från hennes utställning ”Home”.

Museets hemsida


- Uppe på Hope Street ligger en massa populära restauranger varav den bästa tycks vara London Carriage Works. Vi lyckades inte få bord där. Vi åt på två andra ställen i kvarteret istället. Den vackra och stillsamma Philharmonic Pub och den lite röriga The Quarter.

Ta en rundvandring på Philarmonic Pub och kila in på toan.


- Konstnären Roger Wilson har gjort en konstig sak till Liverpool konstbiennal 2008. Ett konstverk som heter ”Turning The Place Over”. Man måste nog se det för att förstå det. Det är ett stort stycke husfasad som roterar 360 grader på ett oregelbundet sätt. Roligt att se, men jag förstod inte riktigt om det hade några djupare innebörder.


- Var och tittade och lyssnade på den fantastiske Mavis Staples. Hon uppträdde i Liverpools konserthus. Ett hus vida känt för sin fantastiska akustik.  Mavis sjöng tidigare med sin pappa och sina systrar i den legendariska soul/gospel/bluesgruppen The Staple Singers. En grupp som gjort några av mina favoritlåtar såsom I'll Take You There & Let's Do It Again. Hörde The staple Singers för första gången för femtontalet år sen och återkommer sedan dess ofta till dem. Hade turen att få se en konsert med Pops Staples innan han dog för åtta år sen. Kvällen med Mavis i Liverpool var fantastisk. Om ni vill se vilken stor artist hon är och var så rekommenderar jag YouTube-klippen från Ghana 1971. Mavis är aktuell med en ny skiva som jag varmt kan rekommendera.

Info om Staple Singers

Staple Singers i Ghana 1971


Fenster_3 - Vill rekommendera ett besök till Liverpools katedral. En byggnad som imponerar. Mosaikfönstren är bland det vackraste jag har sett. Och trädgårdarna är oerhört stämningsfulla. Jag skickar med en bild som jag tog med mobiltelefonen.

Se fler bilder och läs om den fantastiska katedralen.


- Oj, vad jag saknar helgtidningarna i England - mycket läsning och många långa, fina och välskrivna reportage. I söndagens Independent läste jag exempelvis ett tjugosidigt reportage om kriminella ungdomsgäng runt om i England som var helt fantastiskt och en rolig intervju med storjournalisten och författaren Robert Fisk. Och i The Observer kunde man läsa en tragisk mordhistoria som jag inte riktigt kunna släppa.

The Observer Magazine.

The Independent.


- Okej, nu måste jag avsluta så jag hoppar fram till söndagens besök på Anfield Road och Liverpool FC och deras möte med Blackburn Rovers. Jag har Liverpoolhjärtat med mig hemifrån då min far är från Liverpool. Men även om man inte är så intresserad av fotboll så kan jag rekommendera ett besök på Anfield Road enkom för att få höra femtiotusen sjunga You’ll Never Walk Alone. Man får gåshud - jag lovar. Liverpool vann med 3-1. Gerrard gjorde första målet i sin trehundrade match för Liverpool. Tvåan gjorde Torres vilket var hans trettionde mål för året och Voronin gjorde trean. Hela familjen gladdes och var nöjda. Sök på YouTube så kan ni få höra sången och uppleva litelite av stämningen.


Nick Jones

Comments