Banka på dörren!
DET NYA BIBLIOTEKET den 7/3 2008

Fira kvinnodagen!

Mariablog Under lördagen den 8 mars finns ett stort antal aktiviteter för den som vill fira Internationella kvinnodagen.
Nedan finner ni en del tips jag hittat på nätet.

Jag vill också tipsa om databasen Musikwebb ur kvinnodagsperspektiv.
Sök upp din favoritsångerska och ladda ned med hjälp av ditt bibliotekskortsnummer.

Arja Saijonmaa, Säkert!, Dolly Parton, Norah Jones, Natalie Imbruglia är några av alla sångerskor som finns för nedladdning - gratis och lagligt!
KVINNSAM - när sökte ni i den senast?
Sök i deras
Digitalt arkiv.
Läs t ex tidskriften Framåt från 1889. Det är fantastiskt att kunna läsa en över hundra år gammal tidskrift på skärmen, tycker jag.
KVINNSAM är en tvärvetenskaplig litteraturdatabas med svenska och utländska genusvetenskapliga referenser ur Göteborgs universitetsbiblioteks bestånd. Den innehåller ca 100.000 referenser.
FN om kvinnodagen
Nätverket 8 mars
2010 infaller hundraårsjubileet för kvinnodagen.
Läs om detta och statistik kring kvinnors situation via SCB.
Bloggar om kvinnodagen.
SKR:s kalendarium 8 mars
"Frågor om feministisk backlash, jämställt föräldraskap, crip theory, feminism i akademin, biologi och vetenskap, maskulinitet och språk och mycket annat tas upp på Stockholms universitet."
Feminism på nätet
11 mars i Umeå

Marie-Louise Ekman är inte Dramatens första kvinnliga chef men kommer säkert att göra mer avtryck än föregångaren Ingrid Dahlberg, gissar jag.
"– Det är med stor ödmjukhet jag går in i detta. Ledarskapet på Dramaten ser jag som mitt nya skapande konstnärliga arbete, säger Marie-Louise Ekman." Grattis Marie-Louise!
Läs mer på Dramatens sida

Maria K Norberg

Comments